Praktijk Alami

Lichaamstherapie

 

Zen-shiatsu

Zen-shiatsu is een Japanse meridiaanmassage in Zen-stijl. Een meridiaan is een energetisch geheel dat meridiaanpunten verbindt en in relatie staat met specifieke levensfuncties op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel gebied. Zen-shiatsu gaat uit van 12 meridianen die als een netwerk van rivieren door het lichaam stromen.

Door een meridiaan stroomt Ki (ook wel "levensenergie" genoemd). Een meridiaan kan vol (Jitsu) of leeg (Kyo) zijn. Door in te leunen op de meridianen worden eventuele blokkades opgeheven en kan de energie weer vrij door het lichaam stromen. Het zelfgenezend vermogen van je lichaam wordt dan aangesproken, waardoor de natuurlijke balans in lichaam, geest en ziel weer hersteld kan worden.

Bij Zen-shiatsu lig je gekleed op een futon (japanse matras) op de grond. Het inleunen op de meridianen wordt afgewisseld met rotaties van armen en benen. Tijdens een behandeling komt je hele lichaam aan bod: armen, handen, benen, voeten, rug, nek en hoofd.

De behandeling wordt beoefend vanuit de Hara, je energetische centrum. Deze "bevindt" zich tussen navel en ruggenwervel in de buik. Elke actie die vanuit de Hara wordt uitgevoerd is vervuld van toewijding, energie, ontspanning en concentratie. Zen-shiatsu wordt ook wel een bewegende meditatie genoemd.

Aan de behandeling gaat altijd een diagnose vooraf. Wanneer je voor het eerst komt, wil ik graag een beeld krijgen van jou en je klachten. Dit gebeurt tijdens het intakegesprek. Tijdens de behandeling laat ik mij leiden door mijn gevoel en intuïtie.

De eerste behandeling bestaat uit een intake en een behandeling van ongeveer 1,5 uur. 

Tijdens de Zen-shiatsu behandeling is het prettig soepele kleding te dragen, zoals een lange joggingbroek, een los shirt (met lange mouwen) en (schone) sokken.

Na de behandeling is het verstandig om rustig aan te doen en voldoende water te drinken om de afvalstoffen af te voeren. Na een behandeling heb je de gelegenheid om "bij te komen" met een glas water.

 

Stoelshiatsu

De Stoelshiatsu is gebaseerd op de Zen-shiatsu. Tijdens de behandeling zit je gekleed op een speciale massagestoel, terwijl er ingeleund wordt op de meridianen op de rug, nek, schouders en armen. Daarnaast worden de handen en hoofd behandeld. Behalve ontspannend werkt een StoelShiatsu behandeling ook activerend. Alle lichamelijke functies worden gestimuleerd, de energie gaat weer stromen en opgebouwde spanning door bijvoorbeeld stress kan het lichaam weer verlaten.

Een Stoelshiatsu behandeling is met name weldadig bij rug-, nek,- en schouderklachten, stress en een onrustig hoofd. Deze klachten zie je onder andere veel bij kantoorwerk. Stoelshiatsu is tevens (in combinatie met Guashatherapie) ondersteunend bij de behandeling van RSI. Maar ook bij creatief werk kan een Stoelshiatsu behandeling helpen bij gebrek aan inspiratie. Met behulp van de behandeling gaat de energie weer stromen, waardoor je weer in de juiste "flow" komt.

Naast therapeutisch kan Stoelshiatsu ook preventief ingezet worden. Je geeft je lichaam en geest de kans om te herstellen van stress en andere bovengenoemde klachten te helpen voorkomen of verminderen. Het aanbieden van Stoelhhiatsu in bedrijven kan daardoor bijdragen aan een lager ziekteverzuim en meer gemotiveerde medewerkers.

Een Stoelshiatsu behandeling duurt 20 tot 30 minuten.

Na de behandeling is het verstandig om rustig aan te doen en voldoende water te drinken om de afvalstoffen af te voeren. Na een behandeling heb je de gelegenheid om "bij te komen" met een glas water.


Guashatherapie

Guashatherapie is een Chinese Jadesteentherapie. Sommige mensen kennen het ook wel als "karok" uit Indonesië. In het oosten gaat men ervan uit dat afvalstoffen één van de grootste oorzaken van klachten zijn. Deze afvalstoffen vormen blokkades waardoor de energie niet meer vrijelijk door het lichaam kan stromen. Een zeer effectieve methode om deze afvalstoffen af te scheiden is Guasha.

Tijdens Guasha wrijf ik de huid eerst in met een speciale kruidenolie. Vervolgens "schraap" ik met de jadesteen over de huid. De afvalstoffen, die diep in het lichaam opgehoopt zijn, komen los en worden aan de oppervlakte zichtbaar: de huid kleurt rood tot paars/ blauw, afhankelijk van de ernst van de klacht. De afvalstoffen kunnen vervolgens uit het lichaam afgevoerd worden via de lymfebanen.

Het schrapen kan gevoelig zijn op de plaatsen waar veel afvalstoffen zijn opgehoopt. Na de behandeling volgt meestal een gevoel van opluchting. Het lichaam voelt letterlijk lichter. Guasha vermindert stress, vermoeidheid en burn-out, het neemt blokkades en pijn weg, het bevordert de bloedsomloop, helpt bij diverse (chronische) stoornissen en klachten, brengt emoties in balans en zorgt voor ontspanning.

De eerste behandeling bestaat uit een intake en een behandeling van een ½ uur tot 1 uur. Vervolgbehandelingen duren een ½ uur tot 1 uur.

Belangrijk is om na de behandeling voldoende water te drinken, zodat de afvalstoffen gemakkelijk uit het lichaam afgevoerd kunnen worden.

Alami_website 016 (85K)

Guasha_behandeling (552K)

Guasha olie 030 (153K)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Andere technieken

Ter aanvulling van bovenstaande lichaamstherapieën gebruik ik ook andere technieken, zoals mobilisatie, dynamische massage, cuppen of moxa.